Křupavé selátko s medailonky z polenty
Seznam surovin
- brambory 2 kusy (velké)
- sůl
- olej slunečnicový
- jablka 3 kusy (Golden Delicious )
- víno bílé 100 mililitrů
- cukr krystal 1 lžíce
- hřebíček 4 kusy
- skořice (kousek)
- sýr 300 gramů (tvrdý)
- maso selečí 700 gramů (kotlety v celku)
- kmín
- olej olivový
Na polentové medailonky:
- kukuřičná krupice 40 gramů (bílá)
- mouka z karobu 25 gramů (svatojánský chléb)
- mléko 375 mililitrů
- voda 375 mililitrů
- sůl
- pepř černý (mletý)
- máslo 5 lžic
- špek 10 plátků (jihityrolský)
Postup přípravy
Brambory oloupeme, uvaříme, osolíme a protlačíme sítem. Jehličky borovice krátce povaříme a v mixéru je spolu s olejem rozmělníme na pesto. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vyjmeme jádřince. Povaříme je v oslazeném víně, okořeněném hřebíčky a skořicí. Koření vyjmeme, vše rozmixujeme, smícháme s bramborami a pestem a přidáme nastrouhaný sýr. Maso omyjeme a vytvoříme v něm kapsu. Naplníme ji připravenou nádivkou a zašijeme. Osolíme, okmínujeme a pečeme v pekáči na olivovém oleji v troubě při teplotě 150 °C asi 30 minut. Polentové medailonky: Oba typy kukuřičné mouky a karobovou mouku vaříme každou zvlášť ve 125 ml mléka + 125 ml vody minimálně 20 minut na hustou kaši. Osolíme, opepříme a na závěr přidáme do každého druhu lžíci rozpuštěného másla. Mírně prochladlé rozetřeme na potravinářskou fólii, nejdříve žlutou, pak kaši z karobu a na závěr bílou, a necháme vychladnout. S pomocí fólie svineme do rolády, obtočíme ji plátky špeku a uložíme nejméně na hodinu do chladu. Poté nakrájíme na plátky a opečeme na másle
Poznámka k receptu
+30 mladých špiček jehličí z borovicové kleče
Načítám komentáře...