Majoránkové karbanátky
Seznam surovin
- brambory 400 gramů
- vepřové maso 200 gramů (mleté)
- rohlík 2 kusy
- vejce 1 kus
- smetana 1 decilitr
- strouhanka 2 lžíce
- olej 1 lžíce
- majoránka 1 lžíce (rozdrcená)
- pepř 1/2 lžičky (drcený)
- hřebíček 5 kusů (drcený)
- muškátový květ 1 špetka
- zázvor 1 špetka (mletý)
- sůl
Na česnekový jogurt:
- jogurt bílý 4 decilitry
- cibulka jarní 1 kus
- česnek 2 stroužky
- sůl
Postup přípravy
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Z rohlíků okrájíme tenkou vrstvu kůrky, nakrájíme je na plátky a vložíme do misky. Zalijeme je smetanou a necháme dobře nasáknout. Hřebíček, pepř a majoránku podrtíme.
Uvařené brambory slijeme, nasypeme do mísy a necháme prochladnout. Pak je důkladně rozšťoucháme (nejlépe ručně šťouchadlem) a necháme zchladnout. Přidáme mleté vepřové maso, vejce a rohlíky nasáklé smetanou, vše dobře promícháme a podle chuti osolíme.
Majoránku, hřebíček, pepř, muškátový květ a zázvor smícháme v misce se strouhankou. V jiné misce smícháme bílý jogurt s jemně nakrájenou jarní cibulkou a česnekem utřeným se solí a dáme vychladit.
Z masové směsi utvoříme v navlhčených rukou karbanátky, obalíme je v ochucené strouhance, rozložíme na plech vymazaný částí oleje, pokapeme je zbylým olejem a pečeme asi 20 minut při 180 °C. Karbanátky podáváme s ochuceným jogurtem a pečivem, chlebem nebo různě upravenými bramborami.
Načítám komentáře...