Moravští vrabci
Seznam surovin
- vepřové maso 350 gramů (ramínko nebo plecko)
- vepřové maso 350 gramů (bůček)
- cibule 1 kus
- česnek 4 stroužky
- kmín 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- sůl
Na šťouchané brambory se zelím:
Postup přípravy
Oba druhy masa nakrájíme na větší kostky (na jednu porci počítáme asi 3 – 4 kousky), osolíme je a vložíme do pekáčku. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli a plátky česneku, maso posypeme kmínem, mírně podlijeme vodou, zakryjeme poklicí (nebo překryjeme alobalem), vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme do poloměkka.
Mezitím připravíme přílohu. Oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme překrájené zelí a krátce podusíme. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme je nebo prolisujeme, zředíme trochou mléka, promícháme s podušeným zelím a případně ještě dochutíme solí.
Poloměkké maso odkryjeme, troubu zmírníme na 160 °C a maso za občasného promíchání dopečeme dočervena. Měkké kousky masa vyjmeme z pekáče a uložíme v teple. Šťávu zaprášíme moukou, rozmícháme a necháme asi 10 minut v troubě opražit. Pak výpek zalijeme vodou (asi 2 dl), promícháme, seškrábneme výpek ze stěn pekáčku, vše přelijeme do kastrůlku a ještě asi 15 minut povaříme.
Kousky masa rozdělíme na talíře, přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme se šťouchanými brambory.
Poznámka k receptu
K vrabcům můžete podávat i klasickou přílohu – knedlíky (bramborové, houskové nebo bosáky) a zelí nebo špenát.
Načítám komentáře...