Naháče z Vysočiny a bramborové placky
Seznam surovin
Maso:
- vepřové maso 600 gramů (kýta krájená přes vlákno na 4 plátky)
- vepřové maso 200 gramů (plec, pomletá s kmínem)
- paprika (sladká)
- smetana 100 mililitrů
- sádlo
- vývar
- sůl
Placky:
- brambory 1 kilogram
- mouka 110 gramů
- sádlo (husí na potření)
- sůl
- salát zelený (k podávání)
Postup přípravy
1. Plátky masa naklepejte, mleté maso propracujte se solí, paprikou a smetanou. Náplň rozdělte na
8 dílů a na připravené maso dejte vždy po 2 dílech tak, abyste plátky mohli stočit směrem doprostřed
jako jakési brejličky.
2. Naháče vložte do sádlem vymazané formy nebo pekáčku těsně vedle sebe, aby se nerozbalovaly.
Nejprve je zprudka asi 5 minut zapečte při 250 °C, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a za podlévání
vývarem upečte doměkka. Během pečení maso obraťte, přelévejte a podle potřeby dolévejte vývar.
3. Připravte si placky: Čerstvě uvařené a ještě horké brambory rozdrťte válečkem, osolte je vpracujte
do nich tolik mouky, až se dá těsto dobře vyválet. Pečte je na suché pánvi nebo přímo na plotně
a hotové omastěte, nejlépe husím sádlem. Podávejte k závitkům a doplňte čerstvým salátem.
Načítám komentáře...