Panenka s taliánem
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (panenka - silnější)
- uzenina 4 kusy (nožičky - talián)
- olej (na smažení)
- cibule 1 kus
- česnek 1 palička
- kuskus 0,15 kilogramu
- vývar (z taliánů)
- kardamom (drcenný)
- zázvor 1,4 lžičky (mletý)
- cibule šalotka 1 kus
- paprika sladká (mletá)
- pepř černý (hrubě mletý)
- sůl
Postup přípravy
1. Do každé panenky uděláme tenkým nožem co nejširší a nejdelší otvor a ještě ho rozšíříme držadlem silné vařečky nebo paličkou na maso. Taliány 10 minut povaříme, zbavíme je slupky, mírně potřeme olejem (aby to líp klouzalo) a vtlačíme do panenky. Panenky osolíme, opepříme a dáme do vymaštěné zapékací mísy. K panenkám přidáme rozpůlenou cibuli řezem dolů a paličku česneku se seříznutými špičkami stroužků. Mísu překryjeme alobalem a hodinu pečeme při 180°C, potom odkryjeme, zesílíme teplotu na 200°C a po 5 minutách vypneme… Můžeme zvát ke stolu.
2. Mezitím na pánev s olejem dáme nasekanou šalotku, přidáme kardamom a zázvor, necháme rozvonět, přilijeme vývar z taliánů, chvíli povaříme a potom zalijeme a zakryjeme kuskus. Když se tekutina vsákne, můžeme ho dát na talíř k řezu panenky.
3. Recept si pro vás připravila vtipná, populární a neotřelá moderátorka. Úspěšná publicistka a vydavatelka. Herečka. Autorka a moderátorka populárních televizních cyklických pořadů - Halina Pawlowská, která přijede rozzářit 4. ročník Gastro Food Festivalu v Litoměřicích. Více informací na www.gastrofoodfest.cz nebo na www.facebook.com/GastroFoodFest/
Poznámka k receptu
Taliány patří mezi neuzené uzeniny, a proto jsou zdravější než uzenky, a proto můžeme v kuchyni bez obav použít i vývar z taliánů. Nesnáším dvojsmyslné narážky a vtipy, ale nemohu si odpustit, abych nezdůraznila, že panenka s taliánem je opravdu úchvatný pár!
Načítám komentáře...