Pečená vepřová žebra
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kilogramy (žebra)
- čokoláda hořká 50 gramů (kvalitní)
- olej 5 decilitrů
- med 4 lžíce
- sójová omáčka 4 lžíce
- šťáva citronová 3 lžíce
- worcesterská omáčka 2 lžíce
- koření grilovací 2 lžíce
- hořčice kremžská 1 lžíce
- česnek 5 stroužků
- paprička chilli červená (několik čerstvých nebo sušených)
- pepř 2 lžičky (drcený)
- kari 1 lžička (mleté)
- sůl
Postup přípravy
V misce rozmícháme med, citronovou šťávu a rozdrcené stroužky česneku. Do směsi přidáme olej, kremžskou hořčici, sójovou a worchesterskou omáčku, pepř a kari, podle chuti osolíme, přisypeme grilovací koření a znovu dobře promícháme.
Žebra nakrájíme podél kostí na jednotlivé kousky, lehce je potřeme připravenou marinádou, rozložíme do pekáčku a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak ztlumíme teplotu na 160 °C a žebra dále pečeme asi 45 minut doměkka. Hotová žebra vyjmeme z pekáčku a uložíme v teple.
Do pekáčku s výpekem přilijeme zbylou marinádu, přidáme chilli papričky a vše prohřejeme. Na závěr přidáme nastrouhanou čokoládu, promícháme a omáčku necháme asi 3 minuty v troubě dopéct (čokoláda se nesmí přehřát!).
Teplá žebra rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou z pekáče a podáváme je s pečivem nebo chlebem.
Načítám komentáře...