Pečená žebírka
Seznam surovin
- vepřové maso 1,5 kilogramu (žebírka)
- melasa 80 gramů (nebo řepný sirup)
- hořčice ostrá 60 gramů
- pivo 2 decilitry
- sůl 40 gramů
- olej 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- pepř 1 lžíce (drcený)
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
Postup přípravy
V míse smícháme melasu s hořčicí, přidáme třetinu piva, sůl, čerstvě drcený pepř, plátky česneku a citronovou kůru a dobře promícháme. Touto směsí potřeme přesekaná žebírka a necháme je marinovat nejméně 3 hodiny.
Odleželá žebírka přeložíme do pekáčku, podlijeme je zbylým pivem, pokapeme olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečeme asi 10 minut. Pak maso zakryjeme a dále pečeme za občasného přelévání výpekem. Po 30 minutách snížíme teplotu na 150 °C a žebírka dopečeme za občasného otáčení jednotlivých kusů doměkka. Podáváme s pečivem nebo chlebem.
Poznámka k receptu
Požádejte řezníka, aby vám kosti nasekl. Žebírka se vám pak budou mnohem lépe porcovat.
Načítám komentáře...