Pomalu pečená žebírka
Seznam surovin
Na žebra:
- sůl 1,5 lžíce (hrubozrnná)
- pepř černý 3/4 lžičky (čerstvě mletý)
- cukr hnědý 1,5 lžíce
- koření chilli 1,5 lžíce (mleté)
- vepřové maso 2 kilogramy (žebra)
- olej slunečnicový (na potření grilu)
Na omáčku:
- olej slunečnicový 1 lžíce
- cibule 1/2 kusu
- česnek 1 stroužek
- sůl 1/2 lžičky
- pepř černý 1/4 lžičky (čerstvě mletý)
- koření chilli 1/2 lžičky (mleté)
- rajčata 400 gramů (z plechovky, loupaná)
- voda 90 mililitrů
- cukr hnědý 1,5 lžíce
- kečup 1,5 lžíce
- ocet jablečný 1 lžíce
Postup přípravy
V misce smícháme hrubozrnnou sůl, čerstvě mletý pepř, hnědý cukr a chilli. Žebra rozsekneme na několik kusů, vetřeme do nich z obou stran připravenou směs a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Zakryjeme je alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 145 °C a pečeme asi 2 hodiny doměkka.
Mezitím připravíme omáčku. V menším kastrolu rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a necháme je za stálého míchání zesklovatět. Přidáme sůl, pepř, chilli a restujeme ještě asi 1 minutu. Přilijeme rajčata z konzervy a vodu, přidáme cukr a kečup, přivedeme k varu, kastrol částečně zakryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 40 minut (podle potřeby přilijeme ještě trochu vody, aby se omáčka nepřipalovala).
Hotovou omáčku necháme prochladnout, pak ji rozmixujeme, vmícháme do ní jablečný ocet, podle potřeby ji dochutíme solí a pepřem a necháme zcela vychladnout.
Měkká žebra přeložíme na mřížku rozehřátého grilu potřenou olejem (můžeme je opéct i v troubě pod rozehřátým grilem), a za průběžného potírání omáčkou grilujeme 2 - 5 minut, dokud nemají hezkou kůrčičku. Podáváme je se zbylou omáčkou.
Načítám komentáře...