SELEČÍ PEČENĚ
Seznam surovin
- maso selečí 1 kilogram (pečeně)
- česnek 2 stroužky
- jablka 2 kusy
- cibule 1 kus
- rozmarýn 4 snítky (čerstvý)
- máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- pepř 1/2 lžičky
Postup přípravy
1. Pokud seženete kousek s tukovou vrstvou, nařežte tuk do mřížky nebo na tenké proužky (neprořízněte do masa). Pokud má maso kompaktní tvar, nechte ho, jinak ho můžete svázat. V misce smíchejte česnek, sůl, pepř a ze všech stran směs vetřete do masa. Nechte odležet alespoň 1 hodinu, ještě lépe přes noc.
2. V pánvi rozpalte olej a maso ze všech stran zprudka opečte dozlatova. Do pekáčku dejte na klínky nakrájená jablka a cibuli, přidejte snítky rozmarýnu, na kostičky nakrájené máslo a vložte do něj maso. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1 hodinu.
3. Pak maso vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím do mixovací nádoby přendejte cibuli, jablka a část výpeku a rozmixujte dohladka. Maso můžete jíst s omáčkou samotné, nakrájené na tenké plátky, jako příloha se hodí pečené či šťouchané brambory
Poznámka k receptu
Jemné selečí maso doplňte výraznými bylinami. My zvolili rozmarýn, hodí se ale i šalvěj nebo citronový tymián. K pečeni můžete podávat knedlíky či brambory nebo si ji vychutnat nakrájenou na tenké plátky. V tom případě stačí dobrý chleba.
ODLEŽENÍ 1 HODINA
Načítám komentáře...