SMAŽENÉ TOFU S VEPŘOVÝM MASEM
Seznam surovin
- tofu 1 kilogram
- mleté maso 500 gramů (vepřové)
- cibulka jarní 1 svazek (vietnamská)
- glutaman 1 lžička
- rostlinný olej (na smažení)
- sůl 1 lžička
- rýže (k podávání)
Omáčka:
- rybí omáčka 3 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- voda 600 mililitrů (vlažná)
- cibulka jarní 1 svazek (vietnamská)
- moučka bramborová (škrob) 2 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- pepř (čersvě mletý)
Postup přípravy
1. Maso smíchejte s nasekanou cibulkou a glutamanem a osolte je. Tofu nakrájejte na velké kostky a lžičkou z každé kostky vykrojte střed. Do něj dejte maso tak, aby bylo pořádně upěchované a na vrchu tvořilo malý kopeček. V rendlíku rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně plněné tofu osmažte dozlatova – nejprve kostky vkládejte masem dolů, potom je obraťte, aby se osmažila i druhá část.
2. V misce prošlehejte obě omáčky, cukr, sůl a bramborový škrob. Zalijte je asi polovinou vlažné vody. Nasekejte jarní cibulku. Ve velké pánvi rozpalte olej a orestujte asi polovinu cibulky. Postupně přilévejte základ omáčky a přiveďte ji k varu. Poměrně rychle zhoustne, podle potřeby ji tedy zřeďte vodou. Nám stačilo asi 600ml vody na základ omáčky i na ředění.
3. Do omáčky dejte prohřát tofu. Nejprve v ní trochu omočte spodní část a pak ho otočte, aby v omáčce bylo opět masem dolů. Vyskládejte do ní tolik kostek, kolik se vejde. Prohřívejte 5–7 minut, pak je opepřete a otočte masem vzhůru. Nechte prohřát a podávejte posypané zbylou cibulkou. Jako příloha se hodí rýže.
Poznámka k receptu
Pro tofu se vypravte do Sapy nebo vietnamského či japonského obchodu. Hanka použila vysoký blok sýra, ze kterého nakrájela kostky asi o hraně 5 cm.
Načítám komentáře...