Thajská žebírka
Seznam surovin
Na žebra:
- vepřové maso 2 kilogramy (žebra)
- sůl
- olej slunečnicový (na potření grilu)
Na omáčku:
- česnek 2 stroužky
- zázvor 1/2 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)
- olej 2 lžíce
- rajčatový protlak 2 lžíce
- med 3 lžíce (tekutý)
- šťáva citronová 3 lžíce
- šťáva ananasová 120 mililitrů
- rybí omáčka 1 lžíce
- chilli omáčka 3 lžíce (sladká thajská)
- tabasko 1 lžička
Postup přípravy
Žebra nasekáme na kusy, omyjeme je, vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme na středním ohni asi 30 - 40 minut, dokud nejsou měkká.
Mezitím uvaříme omáčku. Nadrobno nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor krátce opečeme v menším kastrolu na rozehřátém oleji. Přidáme protlak, med, citronovou a ananasovou šťávu, rybí a thajskou omáčku a tabasko, omáčku promícháme a vaříme za častého míchání na mírném ohni, dokud nezhoustne.
Uvařenou omáčku necháme vychladnout a pak jí potřeme vychladlá žebra. Rozložíme je na mřížku rozehřátého grilu potřenou olejem a grilujeme za průběžného otáčení a potírání zbylou omáčkou asi 15 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Místo ananasové šťávy můžete použít i čerstvý ananas rozmixovaný na pyré.
Načítám komentáře...