Thajské vepřové s limetovou rýží
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (panenka)
- kokosové mléko 200 mililitrů
- arašídové máslo 100 gramů
- šťáva limetková 3 lžíce
- cukr třtinový 3 lžíce
- koření chilli 1/2 lžičky
- česnek 3 stroužky
- koriandr 2 lžíce (drcený)
- špenát 200 gramů
- olej řepkový 3 lžíce
- koriandr (čerstvý k podávání)
Rýže:
- rýže dlouhozrnná 200 gramů (Basmati)
- šťáva limetková 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
1. Ve větší misce prošlehejte kokosové mléko, arašídové máslo, limetovou šťávu, cukr, chilli, 2 prolisované stroužky česneku a drcený koriandr. Maso očistěte, odblaňte a podélně nařízněte, abyste získali dva spojené pláty. Naložte do marinády a nechte 10 minut odležet.
2. Rýži uvařte v osolené vodě, sceďte a promíchejte s limetovou šťávou. V pánvi rozpalte lžíci oleje, krátce na něm opečte na plátky nasekaný zbylý česnek, přidejte špenát a nechte ho zavadnout. V další pánvi rozpalte zbylý olej a maso na něm z obou stran opečte. Zbylou marinádu nařeďte dvěma lžícemi vody a 5 minut vařte. Rýži rozdělte do misek, přidejte špenát, na plátky nakrájené maso a přelijte omáčkou. Podávejte posypané nasekaným koriandrem.
Poznámka k receptu
Tohle jídlo je jako mozaika. Dokonale funguje, když jsou všechny „kamínky“ pohromadě. Naberte si na vidličku navinulou rýži, výrazný špenát a jemné maso s omáčkou, v níž občas cinkne chilli, a pochopíte.
Načítám komentáře...