TORTILLY S VEPŘOVÝM MASEM
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (pečeně bez kosti)
- rukola 150 gramů
- majonéza 200 mililitrů
- sýr Parmezán 50 gramů
- pepř 1,5 lžíce (celý)
- máslo 3 lžíce
- česnek 4 stroužky
- citron 1 kus
- ocet jablečný 1 lžíce
- tymián 2 lžíce
- cukr 1/3 lžičky
- olej olivový 5 lžic
- olej řepkový 2 lžíce
- sůl
- tortilla (k podávání)
Postup přípravy
1. Maso očistěte a odblaňte. V misce smíchejte ½ lžičky soli s cukrem, směs vetřete do masa a nechte odležet alespoň hodinu. 2. Odležené maso osušte, v hmoždíři rozdrťte 1 lžíci pepře a část naneste na maso. V pánvi rozpalte řepkový olej a zprudka na něm maso opečte dozlatova. V pánvi vhodné do trouby rozpusťte máslo, prolisujte k němu 3 stroužky česneku, a jakmile začne pěnit, přidejte ocet, tymián a zbytek rozdrceného pepře. Pánev stáhněte z plotny, dejte do ní maso, několikrát ho přelijte ochuceným máslem a pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 50 minut a pravidelně přelévejte vypečenou šťávou.
2. Připravte ochucenou majonézu. Do větší misky dejte majonézu, přilijte olivový olej a promíchejte, aby se obě suroviny spojily. V hmoždíři rozdrťte zbývající lžičku pepře, parmazán nastrouhejte najemno, citronovou kůru také najemno. Vše přidejte do misky k majonéze a přilijte šťávu vymačkanou z ostrouhaného citronu. Nakonec do misky prolisujte zbývající stroužek česneku, osolte a důkladně promíchejte. Než se maso upeče, nechte majonézu odležet v lednici.
3. Hotové maso nechte 10 minut odležet, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Mezitím operte a osušte rukolu, rozpalte pánev a nasucho na ní opečte tortilly. Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky. Každý si pak podle chuti tortillu namaže ochucenou majonézou, přidá ideální poměr rukoly a masa a zaroluje.
Načítám komentáře...