Uzený jazyk s křenovou omáčkou
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (jazyk vařený, oloupaný)
- vývar 500 mililitrů
- smetana 200 mililitrů
- křen 70 gramů (syrový, oloupaný)
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- olej (na smažení)
- sůl
- ocet
- cukr
Postup přípravy
V kastrolu rozpustíme máslo, přimícháme mouku a necháme zpěnit. Zalijeme
studeným vývarem, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Omáčku vaříme asi
15 minut. Přimícháme smetanu a vaříme dalších 10 minut.
Z křenu odkrojíme asi 10 tenoučkých plátků, zvolna je usmažíme dozlatova a
necháme na papírové utěrce okapat od oleje. Zbytek křenu nastrouháme, vmícháme do
omáčky, podle chuti přidáme cukr, ocet, popřípadě přisolíme.
Jazyk ohřejeme, nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přilijeme omáčku a
doplníme houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Načítám komentáře...