Venkovská žebírka
Seznam surovin
Na žebra:
- vepřové maso 1,5 kilogramu (žebra)
- pivo světlé 1 lahev (ležák)
- olej řepkový 1 lžíce
- cibule 1/2 kusu
- mrkev 1 kus
- celer řapíkatý 1/2 kusu (1/2 stonku)
- česnek 2 stroužky
- vývar kuřecí 185 mililitrů
- sójová omáčka 1 lžíce
- paprikové vločky 1/4 lžičky (drcené)
Na omáčku:
- cukr hnědý 30 gramů
- hořčice celozrnná 1,5 lžíce
- ocet Balsamico 1,5 lžíce
Postup přípravy
Žebra nasekáme na větší kusy a rozložíme je do pekáčku. Vložíme je pod rozehřátý gril v troubě a za průběžného otáčení je grilujeme asi 15 minut. Přeložíme je na mísu a tuk z pekáčku vylijeme. Pekáček postavíme na plotnu, nalijeme do něj pivo, přivedeme k varu, dřevěnou špachtlí seškrábeme výpečky ze stěn pekáčku, krátce povaříme a směs přelijeme do misky.
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, mrkev, celer a česnek a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Směs přelijeme do čistého pekáčku, přidáme pivo s výpečky, kuřecí vývar, sójovou omáčku a paprikové vločky a promícháme. Na zeleninu rozložíme žebra, pekáček dobře zakryjeme alobalem a vložíme na 30 minut do trouby vyhřáté na 175 °C. Pak žebra otočíme, pekáček opět zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 60 minut, dokud nejsou žebra zcela měkká. Vyjmeme je z pekáčku a zabalíme do alobalu.
Šťávu z pekáčku přelijeme přes síto do kastrůlku, přivedeme zprudka k varu a svaříme na množství asi 125 ml. Vmícháme cukr, hořčici a ocet, znovu přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme do zhoustnutí.
Žebra potřeme z jedné strany připravenou omáčkou, vložíme do trouby pod rozehřátý gril a grilujeme asi 5 minut. Pak je obrátíme, potřeme i z druhé strany a grilujeme ještě 5 minut. Přeložíme je na mísu, pokapeme zbylou omáčkou a ihned podáváme.
Načítám komentáře...