Vepřová líčka na víně
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (líčka očištěná od kůže)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- olej olivový (na opečení)
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- mrkev 5 kusů (velké)
- rajčatová passata 4 lžíce (hustá rajčatová šťáva)
- víno červené 1 lahev (Bordeaux)
- máslo (kousek)
- tymián 5 snítek
Postup přípravy
Očištěná líčka osolíme, opepříme a opečeme je v kastrolu na olivovém oleji ze všech stran do červené barvy. Maso vyjmeme, do kastrolu přidáme olivový olej, vložíme do něj oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a dvě oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a vše orestujeme do tmavší barvy. Přidáme rajčatovou passatu, krátce orestujeme, zalijeme vínem, přidáme asi 3 dl vody a 4 snítky tymiánu a přivedeme do varu.
Do kastrolu vrátíme opečená líčka, stáhneme teplotu a pomalu dusíme, až je maso zcela měkké. Během dušení podle potřeby doléváme horkou vodu. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou. Omáčku v kastrolu svaříme (zredukujeme) na množství asi 5 dl a přecedíme ji.
V čistém kastrolu rozehřejeme olivový olej s kouskem másla. Přidáme zbylé tři oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a restujeme asi 5 minut. Zalijeme je scezenou omáčkou a pomalu dusíme, dokud není mrkev poloměkká. Pak přidáme maso, společně krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a ozdobíme zbylou snítkou tymiánu.
Poznámka k receptu
Takto po francouzsku upravená líčka jsou příjemným a jemným zpestřením jinak tučné české zabijačky.
Načítám komentáře...