Katsudon
Seznam surovin
- vepřové maso 4 kusy (kotlety bez kosti)
- vejce 6 kusů
- panko (japonská strouhanka) (na obalení)
- cibule 1 kus (střední)
- rýže sushi 4 porce
- cibulka jarní 2 kusy
- vývar kuřecí 300 mililitrů (nebo rybí)
- cukr krystal 4 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- víno rýžové 4 lžíce (mirin)
- mouka pšeničná hladká (na poprášení)
- olej řepkový (na smažení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Poprašte lehce z obou stran moukou. V hlubokém talíři rozšlehejte 1 vejce, osolte je a do druhého talíře nasypte strouhanku. Do pánve nalijte tenkou vrstvu oleje, stačí, když pokryje dno. Maso obalte ve vejci a ve strouhance a smažte 5 minut z každé strany dozlatova. Přendejte na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.
2. Podle návodu na obalu uvařte rýži na sushi a nechte přikrytou, aby nevychladla. Do misky nalijte vývar, přidejte cukr, sójovou omáčku a mirin. Do další misky vyklepněte vejce a lehce prošlehejte vidličkou. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
3. Nalijte do pánve lžíci oleje, přidejte cibuli a smažte tak dlouho, dokud nezačne karamelizovat. Na cibuli nalijte ochucený vývar z misky. Maso nakrájejte na proužky a položte do pánve na cibuli. Zalijte vše rozšlehanými vejci a na mírném plameni smažte, dokud vejce nebudou hotová. Servírujte na rýži posypané nakrájenou jarní cibulkou.
Poznámka k receptu
Název typického obědového pokrmu vznikl spojením dvou slov. Tonkatsu, tedy smažené vepřové kotlety, a donburi, misky rýže. Japonci navíc „řízek“ namáčejí do sójové omáčky. I když je to pro nás netradiční, sójovka k vepřovému skvěle pasuje. Vyzkoušejte.
Načítám komentáře...