Kotlety se smetanovou omáčkou
Seznam surovin
- vepřové maso 4 kusy (kotlety bez kosti)
- sušený česnek 1/2 lžíce
- cibule 1/2 lžíce (sušená)
- oregano 1/2 lžíce (sušené)
- tymián 1/2 lžíce (sušený)
- máslo 1 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- sůl
- pepř
- brambory (petrželkové k podávání)
Omáčka:
- víno bílé 120 mililitrů
- smetana na šlehání 120 mililitrů
- vývar kuřecí 120 mililitrů
- cibule šalotka 1 kus
- česnek 2 stroužky
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- citron 1/2 kusu
- tymián 1 hrst (čerstvý)
- rozmarýn 1 hrst (čerstvý)
- sůl
Postup přípravy
1. V misce smíchejte suché koření. Kotlety osolte, opepřete a posypte připravenou směsí. V pánvi rozpalte máslo, olej a maso opečte z obou stran dozlatova, měly by stačit 3–4 minuty z každé strany.
2. Mezitím nakrájejte šalotku a česnek nadrobno. V další pánvi rozpalte máslo, zaprašte je moukou a zalijte bílým vínem. Nechte alkohol odpařit a přilijte vývar. Míchejte, dokud nebude omáčka co nejhladší. Přilijte i smetanu a nasekané bylinky, podle chuti osolte a vařte, dokud směs nezhoustne. Případně ji dolaďte citronovou šťávou. Kotlety podávejte přelité omáčkou a s uvařenými bramborami obalenými v nasekané petrželce
Poznámka k receptu
V jednoduché omáčce se snoubí sladká chuť s navinulou. Hodí se hlavně k minutkám, které nepustí dost šťávy. Někdy ji zkuste k rybě nebo ke kuřeti.
Načítám komentáře...