Vepřové kotlety nadivoko
Seznam surovin
- vepřové maso 4 plátky (kotlety s kostí)
- borůvky 1 balení (vanička)
- borovička 4 lžíce (nebo gin)
- worcesterská omáčka 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- jalovec 1 snítka
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- olej
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kotlety naklepeme, postranní blanku na několika místech nařízneme (aby se maso při pečení nezkroutilo) a kotlety opepříme. Polovinu borůvek rozmačkáme v misce se lžící cukru, špetkou pepře, borovičkou nebo ginem, worcesterem a 2 lžícemi oleje. Touto směsí potřeme kotlety, poklademe je částmi jalovce a uložíme na 24 hodin v chladu.
Odleželé kotlety osolíme a na troše rozpáleného oleje je zprudka opečeme z obou stran (asi 2 - 3 minuty z každé strany). Opečené kotlety vyjmeme a uložíme v teple.
Do výpeku přidáme lžíci másla, zaprášíme ho hladkou moukou a rozmícháme. Přilijeme 2 – 3 dl studené vody, opět rozmícháme a omáčku krátce povaříme. Pak do ní přidáme zbylou marinádu z masa s větvičkami jalovce a na prudkém ohni vše svaříme na poloviční množství. Omáčku přecedíme, přidáme do ní zbylé borůvky a necháme je trochu prohřát.
Kotlety rozdělíme na talíře, přelijeme je teplou borůvkovou omáčkou a podáváme s hranolky nebo malými bramboráčky.
Poznámka k receptu
Díky marinování v alkoholu budou kotlety krásně křehké.
Načítám komentáře...