Zapečené kotlety se sýrem a klobáskou
Seznam surovin
- vepřové maso 4 kusy (kotleta s kostí)
- klobása papriková 1 kus (pikantní)
- sýr s modrou plísní 80 gramů (Niva)
- rajčata 1 kus (pevnější)
- cibule 1 kus
- okurka nakládačka 1 kus (větší)
- olej 1/2 decilitru
- sůl
Postup přípravy
Kotlety očistíme, na okrajích je na několika místech nařízneme ostrým nožem (aby se při opékání nezkroutily), naklepeme je a opečeme z obou stran v pánvi na rozehřátém oleji. Pak je lehce osolíme, vyjmeme z pánve a přeložíme na hlubší plech nebo do pekáčku.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Nakládanou okurku a klobásu podélně nakrájíme na plátky a ty pak ještě nakrájíme na nudličky. Cibuli, okurku i klobásu vložíme do zbylého masového výpeku v pánvi a za stálého míchání opečeme, až cibule zesklovatí.
Na opečené kotlety na plechu (v pekáčku) nejprve rozdělíme připravenou směs z klobásy, cibule a okurky. Rajče omyjeme, odkrojíme z něj vrchní a spodní část a zbytek nakrájíme na čtyři stejná kolečka, která rozložíme na kotlety. Nakonec kotlety posypeme vrstvou nahrubo nastrouhané nivy.
Plech (nebo pekáček) s kotletami vložíme do trouby zapnuté na gril (nebo do trouby vyhřáté alespoň na 200 °C) a grilujeme (nebo pečeme) asi 10 minut. Pak přeložíme kotlety na nahřáté talíře, výpek z pekáče vmícháme do připravené omáčky (viz „omáčka ke kotletám“), rozdělíme ji na talíře ke kotletám a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je například dušená rýže s pórkem.
Na přípravu omáčkybudete potřebovat:
2 dl masového vývaru * 1,5 dl zakysané smetany * 1 malou plechovku rajského protlaku * 1 menší cibuli * 0,5 dl oleje * 1 lžičku hladké mouky * sůl
V kastrůlku rozehřejte olej a zpěňte na něm drobně nakrájenou cibuli. Přidejte rajský protlak a krátce za stálého míchání orestujte. Pak přilijte vývar, přiveďte k varu, přilijte mouku rozmíchanou se smetanou a trochou vody, za stálého míchání povařte do zhoustnutí, podle potřeby osolte a ještě chvíli povařte na mírném ohni.
Poznámka k receptu
Kotlety můžete přelít jen výpekem z pánve, ale mnohem lepší a ještě šťavnatější budou s chutnou jemnou omáčkou.
Načítám komentáře...