CASSOULET S VEPŘOVOU KRKOVICÍ A KACHNOU
Seznam surovin
- fazole bílé 500 gramů (velké bílé)
- vepřové maso 800 gramů (krkovice)
- olej olivový 2 lžíce
- cibule 2 kusy
- mrkev 2 kusy
- česnek 5 stroužků
- hřebíček 4 kusy
- bobkový list 4 kusy
- rajčatový protlak 4 lžíce
- tymián 4 snítky (čerstvý)
- šalvěj 1 snítka (čerstvá)
- klobása 6 kusů (typu Toulouse)
- kachna 4 kusy (prsa)
- sádlo 2 lžíce (kachní nebo olej)
- rajčátka cherry 10 kusů
- strouhanka 2 hrsti (smíchaná s tymiánovými lístky)
Postup přípravy
1. Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a 10minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a nechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici nakrájejte na větší kousky, opečte ji v pánvi na oleji a přidejte k fazolím. Pak opečte cibule nakrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.
2. Kůži na syrových kachních prsou nařízně- te do mřížky. Prsa položte kůží na suchou pánev, zahřívejte a opékejte. Když je kůže pěkně dozlatova opečená, otočte prsa a opečte je i z druhé strany. Vypečený tuk slijte, na pánvi ho nechte asi 2 lžíce a opečte na něm klobásky.
3. Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací ná- doby, přidejte opečené klobásky, kachní prsa a překrojená rajčata. Vše protlačte mezi fazole tak, aby bylo maso víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.
Poznámka k receptu
Tohle jídlo vzniklo za stoleté války v oblé- haném francouzském městečku Castelnaudary. Obyvatelům docházelo jídlo, a tak jednoduše zkombinovali zásoby, které zbyly. Cassoulet jim dodal tolik síly, že se nakonec ubránili.
Načítám komentáře...