Plněná vepřová krkovička se švestkami
Seznam surovin
- vepřové maso 4 plátky (krkovička)
- švestky 80 gramů (čerstvé, vypeckované)
- víno červené 2 decilitry
- švestková povidla 4 lžíce
- slivovice (trochu)
- cukr 10 gramů
- ocet (trochu, nebo citronová šťáva)
- tuk (na opečení)
- skořice 1 špetka (mletá)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Omyté a vypeckované švestky vložíme do kastrůlku, zalijeme je červeným vínem, zakryjeme a necháme nejméně 2 hodiny odležet. Pak k nim přidáme cukr se špetkou skořice, promícháme, přivedeme k varu, asi 10 minut povaříme a necháme prochladnout. P
látky vepřového masa rozklepeme na větší pláty, které poklademe povařenými švestkami (vyvařenou šťávu ze švestek si ponecháme), každý plát přeložíme na polovinu a okraje sklepneme k sobě. Takto naplněné maso osolíme, opepříme, vložíme do vhodné pánve nebo kastrolu s rozehřátým tukem a lehce z obou stran opečeme. Pak maso podlijeme šťávou vyvařenou ze švestek, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a dopečeme asi 7 minut dorůžova. Hotové maso vyjmeme a udržujeme v teple.
Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, vmícháme do ní povidla a povaříme. Omáčku dochutíme slivovicí, případně ji trochu přikyselíme octem nebo citronovou šťávou a prohřejeme.
Naplněné plátky rozdělíme na talíře, každý nakrojíme, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka k receptu
Pokud nechcete jako přílohu k obědu knedlíky, připravte k plátkům třeba pečené brambory.
Načítám komentáře...