VEPŘOVÁ KRKOVICE S OMÁČKOU CHIMICHURRI A SALÁTEM
Seznam surovin
Maso:
- vepřové maso 1 kilogram (krkovice)
- semínko hořčičné 2 lžičky (mleté)
- bobkový list 1 lžička (mletý)
- sušený česnek 2 lžičky (mletý)
- koriandr 1 lžička (mletý)
- sůl 1 lžíce
- pepř černý 1 lžička
- cukr krupice 1 špetka
- olej slunečnicový 3 lžíce
Salát:
- brambory 750 gramů (menší)
- paprika červená 3 kusy
- cibule 1 kus
- rukola 2 hrsti
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej slunečnicový 4 lžíce
- ocet vinný (bílý)
- hořčice plnotučná 1 lžíce
- med 1 lžička
- cukr krupice 1/2 lžičky
- sůl
- pepř
Omáčka:
- oregano 1 hrst (čerstvé)
- koriandr 1 hrst (čerstvý)
- cibule červená 1 kus (malá)
- petržel hladkolistá 1 hrst (větší)
- koření chilli 1 špetka (mleté)
- hořčice dijonská 1 lžička (větší)
- med 1 lžička (větší)
- česnek 3 stroužky
- olej olivový 80 mililitrů
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- ocet vinný 3 lžíce
- pepř
- sůl
Postup přípravy
1. Krkovici nakrájejte na plátky. Pokud máte možnost, udeřte do masa párkrát tenderizérem (zkřehne a koření se do něj lépe dostane). Z hořčičného semínka, bobkového listu, česneku, koriandru, soli, cukru a pepře udělejte marinádu. Maso dobře ze všech stran posypte připravenou kořenicí směsí, vložte do mísy a marinujte ideálně přes noc, jinak alespoň 2 hodiny při pokojové teplotě. Nakonec maso potřete olejem a za občasného otáčení grilujte asi 10 minut. Pak krkovici nechte pár minut dojít pod alobalem. Krásně se proleží a bude super šťavnatá.
2. Brambory nejdříve povařte, aby byly téměř hotové (neloupejte), pak je překrájejte na polovinu a společně s plátky papriky opečte na rozpáleném grilu. Ogrilované půlky malých brambor i papriky dejte do mísy. Cibuli nakrájejte na tenké plátky a promněte se špetkou soli a cukrem – zkřehne a bude lépe stravitelná. Petržel nakrájejte nadrobno a s cibulí i rukolou přidejte do mísy. Z oleje, octa, hořčice a medu vyšlehejte dresink a přilijte ho do salátu. Promíchejte a případně dochuťte solí, pepřem a octem.
3. Nakonec připravte omáčku: všechny ingredience kromě cibule a lístků petrželky dejte do úzké nádoby a tyčovým mixérem postupně rozmixujte. Pak přidejte nasekanou cibuli a petrželku, zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte alespoň hodinu odležet. Plátky krkovice zakápněte omáčkou a podávejte s bramborovým salátem.
Načítám komentáře...