Vepřová krkovička na karamelu a pivu
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (krkovice)
- chléb toastový 5 plátků (světlý)
- žloutek 2 kusy
- pivo tmavé (na zvlhčení toastů)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel kadeřavá/kudrnka
- muškátový oříšek 1 špetka (mletý, nebo strouhaný)
- pivo tmavé 5 decilitrů (na podlití)
- voda (na podlití, podle potřeby)
- mrkev 2 kusy
- celer 1/4 kusu
- petržel kořenová 1 kus
- bobkový list 3 listy
- nové koření 2 kuličky (celé)
- pepř černý 4 kuličky (celý)
- skořice (celý kousek, cca 1 - 2 cm)
- máslo 1 plátek
- ocet 1 lžíce (na dochucení)
- cukr krystal 4 lžíce (na karamel)
Postup přípravy
Toustový chléb nakrájíme na kostičky. Přidáme žloutky, pivo, sůl, pepř, strouhaný muškátový oříšek, nasekanou petrželku a promícháme do směsi.
Do masa pod vrchní částí tenkým nožem vyřízneme kapsu. Naplníme ji připravenou směsí a otvor upevníme špejlí nebo špízem. Maso dáme do pekáče, obložíme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninou, přidáme divoké koření, skořici, máslo, podlijeme černým pivem a vodou, osolíme a pečeme při teplotě 170 °C až je maso měkké, asi 90 minut.
Na pánvi za stálého míchání rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a svaříme na hustý sirup. Povrch masa potřeme nebo polijeme karamelem a dopečeme do krásné zlaté lesklé barvy. Měkké
maso nakrájíme na plátky.
Šťávu, zeleninu a koření kromě skořice dáme do mixéru. Umixujeme do hladké omáčky, podle potřeby zředíme horkou vodou, dochutíme solí, pepřem a trochou octa.
Poznámka k receptu
Podáváme s vařeným bramborem, nebo bramborovým knedlíkem.
Načítám komentáře...