Francouzské vepřové I
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (kýta)
- cibule šalotka 6 kusů
- česnek 2 stroužky
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- tymián 3 snítky
- bobkový list 3 kusy
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- muškátový oříšek 1/4 lžičky
- smetana 50 mililitrů (nebo mléko)
- pepř cayenský 1 lžička
- sůl
- šťáva citronová 1 lžíce (podle chuti)
- olej olivový 2 lžíce
Postup přípravy
1. Kýtu očistěte, odblaňte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek nasekejte nadrobno, šalotky oloupejte a podélně rozkrájejte na osminy.
2. V pánvi rozpalte olej a 3 - 4 minuty na něm opékejte maso, česnek a šalotku. Pak přilijte vývar, přidejte tymián, bobkový list, hřebíček a muškátový ořech. Duste, dokud maso nezměkne.
3. Vmíchejte smetanu (nebo mléko), kajenský pepř, podle chuti citronovou šťávu a krátce povařte. Podávejte s rýží, bramborovou kaší nebo pečivem.
Poznámka k receptu
Spojení čerstvého tymiánu, bobkového listu a hřebíčku je typicky francouzské a k vepřovému sedne. I když je příprava blesková, maso pustí šťávu, ze které se díky vývaru a smetaně stane skvělá omáčka.
Načítám komentáře...