Hanzovní měšce
Seznam surovin
- vepřové maso 4 plátky (libové - nejlépe kýta)
- zelí kysané 200 gramů
- vývar masový 3 decilitry
- vejce 2 kusy (vařené natvrdo)
- klobása 100 gramů (dunajská)
- smetana na šlehání 1 decilitr
- cibule 1 kus
- sádlo 2 lžíce (škvařené, nebo olej)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- paprika sladká 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
- slanina anglická 8 plátků
Postup přípravy
Plátky masa naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme. Zelí důkladně vymačkáme. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a klobásu podle potřeby oloupeme, překrojíme podélně na půlky a ty ještě rozkrojíme na čtyři části (získáme tím osm dílků).
Na každý plátek masa položíme 2 plátky slaniny, 2 dílky klobásy, zelí, půlku oloupaného vejce a cibuli. Naplněné plátky opatrně, ale pevně svážeme do měšců a v kastrolu je zprudka opečeme ze všech stran na rozehřátém sádle nebo oleji (trvá to asi 8 minut).
Měšce poprášíme paprikou, podlijeme 1 dl horkého vývaru a dusíme pod pokličkou 45 - 50 minut doměkka. Podle potřeby maso podléváme masovým vývarem.
Měšce vyjmeme a uložíme v teple. Do šťávy v kastrolu přilijeme zbylý vývar a povaříme 4 minuty bez pokličky. Pak vešleháme mouku rozmíchanou ve smetaně, osolíme, opepříme a provaříme na mírném ohni 8 minut za častého míchání. Na závěr vrátíme měšce zpět do šťávy a prohřejeme je.
Podáváme s vařenými bramborami.
Poznámka k receptu
Posypejte každou porci pažitkou. Měšce pak budou ještě více chutnější i na pohled.
Načítám komentáře...