Ořech s béarnskou omáčkou a hranolkami
Seznam surovin
Maso:
- vepřové maso 4 plátky (ořech)
- olej 4 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Hranolky:
- brambory 750 gramů
- olej řepkový (na smažení)
- sůl
Omáčka:
- žloutek 2 kusy
- máslo 120 gramů
- cibule šalotka 1 kus (malá)
- víno bílé 1 lžíce
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- pepř bílý 1/2 lžičky
- šťáva citronová 1 lžička
- estragon 2 lžíce (čerstvý)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Nejprve připravte hranolky. Brambory oloupejte (ty s tenkou slupkou stačí jen důkladně vydrbat kartáčem) a nakrájejte na silnější hranolky. Vložte je do velkého cedníku a aspoň 3 minuty propírejte pod tekoucí vodou, abyste je co nejvíc zbavili škrobu. Pak je osušte papírovou utěrkou a v rendlíku rozpalte vysokou vrstvu oleje.
2. Po částech v něm smažte hranolky, mělo by to trvat asi 5 minut. Hotové hranolky vyplavou na hladinu, zůstanou ale světlé. Odkládejte je na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, a nechte je vychladnout. Nevadí, že ještě nejsou hotové, tohle byla jen první část přípravy.
3. Připravte steak. V pánvi rozpalte olej a maso na něm zprudka opékejte z obou stran 2 - 4 minuty. Pak ho osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte 10 - 15 minut odpočinout.
4. Připravte omáčku: šalotku a estragon nasekejte nadrobno, máslo rozpusťte a odložte stranou, aby zchladlo. Do rendlíku dejte víno, ocet, pepř, šalotku a 1 lžíci estragonu, přiveďte k varu a vařte, dokud se směs nezredukuje o třetinu. Nechte zchladnout. Připravte si misku na vodní lázeň a přiveďte k varu vodu. Mezitím smíchejte vinnou směs se žloutky a metličkou ji našlehejte, aby se dokonale spojila. Pak ve vodní lázni šlehejte, dokud nezhoustne.
5. Nakonec misku stáhněte z lázně a za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévejte zchladlé rozpuštěné máslo. Hotová béarnská omáčka je hustá a lehká. Dochuťte ji solí, pepřem, citronovou šťávou a zbylým estragonem.
6. Dokončete hranolky: znovu rozpalte olej a hranolky zprudka smažte asi 3 minuty, dokud nezezlátnou. Osolte je a podávejte se steakem a béarnskou omáčkou.
Poznámka k receptu
Trocha tuku na steaku je vždycky žádoucí. Pokud ale trváte na libovém mase, sáhněte po ořechu. Je šťavnatý, křehký a skvěle k němu pasuje hutná béarnská omáčka.
Načítám komentáře...