Pečená vepřová kýta
Seznam surovin
- vepřové maso 800 gramů (kýta)
- cibule 1 kus (menší)
- med 2 lžíce
- tymián 4 snítky
- olej 2 lžičky
- zázvor 1 lžička (mletý)
- česnek 1 stroužek
- mouka pšeničná hladká 1/2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
Vepřové maso opláchneme, osušíme, potřeme směsí medu, zázvoru a jemně nakrájeného česneku a vložíme ho do pekáčku. Přidáme snítky tymiánu, maso zakryjeme a necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet.
Pak do pekáčku přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, vše podlijeme olejem a trochou vody a pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Asi po 30 minutách maso podle potřeby opět podlijeme trochou vody, přelijeme výpekem a dále pečeme asi 30 minut. Během té doby maso ještě několikrát přelijeme výpekem.
Hotové měkké maso vyjmeme z pekáčku a uložíme v teple. Výpek přelijeme do malého kastrůlku a při mírné teplotě restujeme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Pak výpek zasypeme moukou, orestujeme ji, zalijeme asi sklenkou vody, rozšleháme a šťávu necháme asi 15 minut provařit.
Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s dušeným červeným zelím a houskovými knedlíky.
Načítám komentáře...