Vepřová kýta s vinnou omáčkou
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (libová kýta)
- mrkev 1 kus (velká)
- celer 1/2 kusu
- cibule 2 kusy
- hořčice 1 lžička
- víno bílé 50 mililitrů
- smetana zakysaná 1 kelímek
- vývar masový 300 mililitrů ( i z kostky)
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- sůl
- pepř černý (mletý)
- pepř černý 3 kuličky (celý)
- slanina anglická 150 gramů
Postup přípravy
Polovinu dávky slaniny nakrájejte na proužky a polovinu na kostičky. Zeleninu očistěte a oloupejte. Z půlky mrkve nakrájejte proužky a druhou půlku společně s celerem nakrájejte na kostičky. Cibuli nasekejte najemno.
Maso omyjte, osušte, osolte a opepřete a na několika místech protáhněte proužkem slaniny a mrkve. V pekáčku vyškvařte kostičky slaniny, přidejte nakrájenou zeleninu a cibuli a vše osmažte dožluta. Přidejte maso, celý pepř a hořčici. Když se maso zatáhne, přilijte trochu vývaru, přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po půl hodině maso odklopte, obraťte a při 180 °C upečte doměkka. Během pečení polévejte vypečenou šťávou a podlévejte vývarem. Hotovou pečeni vyndejte a uložte v teple. Vypečenou šťávu zalijte vínem a smetanou, ve které jste dobře rozmíchali mouku. Podle potřeby rozřeďte vývarem a krátce za stálého míchání povařte. Omáčku dochuťte solí a proceďte.
Pečeni nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelijte omáčkou a podávejte s bramborovými knedlíky a hlávkovým salátem.
Načítám komentáře...