Citrusová panenka
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (panenka)
- česnek 3 stroužky
- limetka 2 kusy
- pomeranče 1 kus
- oregano 1 lžička (sušené)
- sirup javorový 50 mililitrů
- olej olivový 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V misce smíchejte prolisovaný česnek, kůru a šťávu z citrusů, oregano, javorový sirup a olej. Maso očistěte, osolte, opepřete a naložte do marinády. Nechte odležet 10 minut. Troubu předehřejte na 180°C.
2. Rozpalte pánev a panenku zprudka ze všech stran opečte. Pak ji přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte asi 8–10 minut. Zatímco se panenka peče, vezměte zbylou marinádu a přidejte do ní cukr a škrob. Za stálého šlehání pomalu přiveďte k varu a vařte pár minut, než marináda zhoustne. Jakmile je panenka hotová, potřete ji vzniklým glazé a nechte ještě pár minut odležet, aby se v ní rovnoměrně usadila šťáva. Podávejte se salátem nebo šťouchanými brambory
Poznámka k receptu
Jednoduchá marináda udělá z jemného masa skvost. Ve všední den ho připravte na plotně, o víkendu klidně na grilu. Stačí zkombinovat metodu přímého a nepřímého grilování
Načítám komentáře...