Květákové ragú s vepřovou panenkou
Seznam surovin
- vepřové maso 500 gramů (panenka)
- květák 1 kus (menší)
- mrkev 200 gramů (karotka, oloupaná)
- hrášek zelený 100 gramů
- smetana 2,5 decilitru
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- cibule 1 kus (menší)
- olej 1/3 decilitru
- citron 1/2 kusu
- muškátový květ 1 špetka
- pepř (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
V hrnci přivedeme k varu asi 7 dl vody, osolíme ji a povaříme v ní 2 minuty růžičky květáku a na kostičky nakrájenou karotku. Přidáme hrášek, necháme přejít varem, slijeme přes síto do vhodné nádoby a vývar necháme vychladnout.
V kastrolu na másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme ji moukou a při střední teplotě mícháme asi 3 minuty. Přilijeme vývar ze zeleniny, rychle rozšleháme a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Přidáme smetanu a muškátový květ a vaříme zvolna asi 20 minut.
Mezitím panenku překrojíme na polovinu a zprudka ji opečeme ze všech stran na oleji. Osolíme ji, opepříme a při střední teplotě ji ještě asi 5 minut opékáme.
Omáčku rozmixujeme, přidáme do ní zeleninu a vše nalijeme do pekáčku. Přidáme opečenou panenku, zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut. Pak maso vyjmeme, necháme zakryté alobalem na prkénku nejméně 5 minut odpočinout a teprve potom ho nakrájíme na plátky.
Zeleninu s omáčkou rozdělíme na talíře, přidáme maso a podáváme s vařenými těstovinami nebo brambory.
Poznámka k receptu
Přílohové brambory nebo těstoviny můžete uvařit téměř do měkka a dodusit je v pekáčku spolu s masem a zeleninou.
Načítám komentáře...