Panenka s červeným zelím a jablky
Seznam surovin
- zelí červené 500 gramů
- cukr 30 gramů
- cibule červená 1 kus
- sádlo 1 lžíce
- víno červené 200 mililitrů
- jablka 2 kusy
- hroznové víno 200 gramů (bílé, drobné, bez peciček)
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- vepřové maso 600 gramů (panenka)
- sůl
- pepř barevný (mletý)
- tymián
- olej 2 lžíce
Postup přípravy
Na sádle zpěňte nakrájenou cibuli, zasypte ji cukrem, promíchejte a nechte cukr zcela rozpustit.
Přidejte nakrájené zelí, podlijte vínem, osolte a zvolna duste doměkka. Podle potřeby podlévejte, ale teprve tehdy, když je tekutina téměř vyvařená.
Ke konci zelí zalijte citronovou šťávou. Nakonec přidejte oloupaná na kostičky nakrájená jablka, omyté a otrhané hroznové víno, dobře promíchejte a společně krátce prohřejte.
Mezitím panenku nakrájejte na tenké proužky, posypte je tymiánem, opepřete, potřete olejem a spleťte do copánků. Nechte je v chladu krátce rozležet, pak je z obou stran upečte na grilu nebo na pánvi a osolte.
Maso podávejte k dušenému zelí s pečivem či různě upravenými bramborami.
Načítám komentáře...