Panenka s jablečným čatní a kuskusem
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (panenka - počet porcí podle počtu strávníků)
- pepř černý 1 lžíce (drcený)
- pepř zelený 1 lžíce (nakládaný)
- sůl
- fíky 2 kusy (na ozdobení)
Na čatní:
- jablka 500 gramů
- cukr 250 gramů
- ocet jablečný 2 decilitry
- rozinky 150 gramů
- cibule 1 kus
- semínko hořčičné 2 lžičky
- zázvor 1 lžička (čerstvý - strouhaný)
- paprika chilli 1 kus
- hřebíček 3 kusy (celý)
- skořice 1 kus (celá - cca 2 cm)
- sůl
Na přílohu:
- sůl
- kuskus 1,5 hrnku
- voda 3 hrnky
- cibule 1 kus
- cibulka jarní 2 kusy
- olej slunečnicový 2 lžíce
- máta 4 kusy
Postup přípravy
Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Jablka a zbylé suroviny na čatní dáme do kastrolu a za občasného promíchání přivedeme k varu. Čatní vaříme pozvolna 45 minut a dáváme pozor, aby se nepřipálilo.
Panenky přepůlíme, osolíme, posypeme drceným pepřem a každou porci zvlášť vložíme do vakuového sáčku. Do sáčku přidáme několik kuliček zeleného pepře, odsajeme vzduch a vložíme do vody teplé 70 °C. Při této teplotě maso zahříváme 55 minut. Maso vyjmeme a necháme v sáčku ještě 10 minut dojít.
Kuskus zalijeme vroucí vodou, zlehka promícháme vidličkou a zakrytý necháme 10 minut nabobtnat. Na oleji orestujeme dosklovata najemno nakrájenou oloupanou cibuli a jarní cibulky, vmícháme kuskus, osolíme a přidáme nasekanou mátu. Kuskus rozdělíme na talíře, přidáme na plátky nakrájené maso z panenky, čatní, maso přelijeme šťávou z masa a ozdobíme čtvrtinami čerstvých fíků a bylinkami.
Poznámka k receptu
Kuskus můžete nahradit dobrou vařenou rýží.
Načítám komentáře...