Pečená panenka v černé pivní omáčce s máslovými špeclemi
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (panenka)
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- olej (rostlinný na marinování)
- sůl
- pepř
Omáčka:
- pivo tmavé 250 mililitrů
- mrkev 1 kus
- celer 1/2 kusu (bulvy)
- bobkový list 1 kus
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- máslo 3 lžíce
- sůl
- pepř
Špecle:
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- voda perlivá 160 mililitrů
- vejce 1 kus
- máslo 2 lžíce
- sůl
Fazole:
- fazole 200 gramů (zelené)
- slanina anglická 4 plátky
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
1. Den předem naložte maso. Panenku očistěte a nakrájejte na medailonky. Osolte je a opepřete a naložte do oleje, přidejte celé snítky rozmarýnu a promíchejte, aby se maso i bylinky olejem obalily. Odložte do chladu a nechte přes noc marinovat.
2. Druhý den připravte špecle. Do mísy vsypte mouku a lehce ji osolte. Přidejte vejce, část perlivé vody a promíchejte. Podle potřeby dolévejte vodu (nemusíte ani spotřebovat všechnu), výsledkem by mělo být husté, táhlé těsto. Z něj pomocí speciálního struhadla vytvořte špecle a uvařte je téměř doměkka ve vroucí, osolené vodě. Odložte je stranou.
3. Mrkev a celer nakrájejte na kostky. V hlubší pánvi rozpalte polovinu másla a zeleninu na něm orestujte dozlatova. Osolte ji, opep- řete a přidejte bobkový list. Zalijte pivem a asi 10 minut vařte. V jiné pánvi rozpalte zbylé máslo, přidejte mouku, promíchejte a opečte ji do tmavé jíšky. Tu přidejte do pivní omáčky a ještě asi 10–15 minut provařte, aby zhoustla.
4. Fazolky krátce povařte, aby zkřehly, a ihned je zchlaďte, aby se zastavil zbytkový var. Pak je rozdělte na 4 díly a omotejte plátkem slaniny. V pánvi rozpalte máslo a všechny „otýpky“ na něm opečte. Rozpalte grilovací pánev a zprudka na ní opečte medailonky. Nakonec ještě opečte odložené špecle, můžete použít pánev, ve které jste restovali fazolky. Podávejte s medailonky přelitými omáčkou a s fazolkami.
Načítám komentáře...