VEPŘOVÁ PANENKA À LA MANIN
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (panenka vcelku)
- pepř černý 1 lžička (mletý)
- cukr krupice 1 lžička
- bobkový list 1/2 lžičky (mletý)
- semínka 1 lžička (hořčičná mletá)
- sušený česnek 2 lžičky
- koriandr 1 lžička
- olej 3 lžíce (rostlinný)
- sůl 20 gramů
Omáčka chimichurri:
- petržel hladkolistá 1 hrst
- oregano 1 hrst
- koriandr 1 hrst (čerstvý)
- cibule červená 1 kus
- česnek 3 stroužky
- hořčice dijonská 1 lžička
- med 1 lžička
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- olej olivový 60 mililitrů
- koření chilli (podle chuti)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Smíchejte sůl, pepř, cukr, bobkový list, hořčici, česnek a koriandr, kořenicí směs vmasírujte do masa a nechte marinovat minimálně 2 hodiny při pokojové teplotě nebo 1–3 dny v lednici.
2. Připravte omáčku: otrhejte lístky petrželky a stonky dejte do nádoby vhodné na mixování. Přidejte oregano, koriandr, česnek, hořčici, med, papriku i chilli a olivový olej. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Vmíchejte nadrobno nasekanou cibuli a petrželku a promíchejte.
3. Asi hodinu před grilováním vyndejte maso z lednice. Gril nebo pánev rozpalte naplno a panenku prudce opečte v zavřeném grilu ze všech stran asi 2–4 minuty (na pánvi to bude celé trvat ještě o chvíli déle). Maso by na pomačkání mělo být celkem měkké, ale musí i trochu pružit.
4. Nakonec opečenou panenku zabalte do potravinářské fólie a nechte dojít a zchladnout. Nebojte se, že je uvnitř pořád mírně syrová, postupně dojde a udrží si šťavnatost. Nakrájejte ji na plátky a podávejte s omáčkou chimichurri, nakrájenou petrželkou a kouskem pečiva.
Poznámka k receptu
Martin tohle jídlo vymyslel jako předkrm a podává ho zastudena. Panenka je ale skvělá i teplá, stačí ji grilovat při nižší teplotě o chvilku déle a nechat ji dojít zabalenou v alobalu.
MARINOVÁNÍ MASA 2 HODINY
Načítám komentáře...