VEPŘOVÁ PANENKA PEČENÁ SE SUŠENÝM OVOCEM
Seznam surovin
- hořčice 2 lžíce (Gurmánská)
- tymián 1 lžíce (čerstvý)
- vepřové maso 1 kus (panenka velká)
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule červená 2 kusy (středně velká nakrájená na klínky)
- cider 500 mililitrů (jablečný)
- švestky sušené 20 gramů
- jablka 20 gramů (sušená)
- meruňky 20 gramů (sušené)
- brusinky 20 gramů (sušené nebo rozinky)
- tatarská omáčka (k podávání)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. V mističce smícháme hořčici s tymiánem. Panenku celou důkladně osolíme, opepříme a potřeme směsí hořčice a tymiánu.
2. Na středním plameni rozehřejeme olej v litinové pánvi nebo hrnci, který můžeme dát i do trouby. Nasypeme do něj cibuli a bez míchání opékáme dozlatova, trvá to zhruba 2 minuty. Poté klínky cibule otočíme a opečeme je i z druhé strany. Přilijeme cider a mícháme, seškrábneme všechny připečeniny ze dna pánve. Přisypeme sušené ovoce, lehce promícháme a sundáme z plamene.
3. Vložíme panenku do pánve či hrnce a v troubě pečeme 30 minut. Vyndáme maso na prkénko, zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a necháme ještě 15 minut odpočinout. Servírujeme nakrájené na plátky společně s tatarskou omáčkou Hellmann’s Delikátní.
Načítám komentáře...