Vepřová panenka plněná švestkami
Seznam surovin
- vepřové maso 800 gramů (panenka)
- švestky sušené 1 hrst
- rozmarýn 1 hrst (čerstvý nasekaný)
- tymián 1 hrst
- olej olivový
- sůl mořská
Postup přípravy
1. Panenku očistěte, odřízněte konec, abyste získali souměrný válec masa. Špikovacím nožem udělejte ve středu panenky díru po celé délce masa, naplňte ji sušenými švestkami a celou pečlivě obalte v nasekaných bylinách.
2. Pečte na rozpálené pánvi s nepatrným množstvím oleje ze všech stran, z každé tak 2 minuty. Poté maso dejte do trouby vyhřáté na 180°C a dopečte ještě 10 minut. (Délka pečení závisí na velikosti masa, to by mělo zůstat uprostřed růžové a šťavnaté).
3. Maso nechte pár minut odpočinout na mřížce, aby “došlo” a po rozkrojení v něm zůstala všechna šťáva. Nakrájejte na plátky, posypte mořskou solí a podávejte se švestkovým čatní.
Odkaz na švestkové čatní najdete zde
Poznámka k receptu
Vepřové maso a švestky jsou kamarádi odnepaměti. Výborně si s nimi rozumí i rozmarýn a tymián. panenka se švestkami je jednoduchá, přesto udělá na stole i v puse velkou parádu.
Načítám komentáře...