VEPŘOVÁ PANENKA S LIŠKAMI
Postup přípravy
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Houby nakrájejte na kousky. V pánvi rozpalte 2 lžíce másla a lišky na něm zprudka 5 minut restujte, pak přidejte prolisovaný česnek a větší část nasekané šalvěje, nechte pár minut rozvonět a zalijte vínem. Nechte ho odpařit, podlijte vodou a duste houby asi 10 minut, dokud nezměknou.
2. Panenku očistěte, osolte a opepřete. V pánvi rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Pak ho položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 6–8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nakonec maso zakryjte alobalem a nechte asi 10 minut odpočinout. Do pánve nalijte vývar a odvařte všechny připečeniny, pak ho asi 10 minut redukujte, aby v pánvi zůstaly jen asi 4 lžíce šťávy. Stáhněte omáčku z plotny a vmíchejte do ní studené máslo.
3. Sceďte brambory, přidejte do nich máslo a nahrubo rozšťouchejte. Podávejte s panenkou a houbami, přelijte šťávou z pánve a ozdobte zbylou šalvějí.
Poznámka k receptu
Lišky mají tak výjimečnou chuť, že je škoda přidat je k ostatním houbám do smaženice. Zkuste spojení s jemnou panenkou a výraznou šalvějí. Skvělá kombinace.
Načítám komentáře...