Vepřová panenka s meruňkami a pečenou dýní
Seznam surovin
Maso:
- vepřové maso 800 gramů (panenka)
- meruňky 1 hrst (sušené)
- kmín římský 4 lžičky (maldonská)
- sůl 1 lžička
- pivo 200 mililitrů (pšeničné)
- olej olivový
- sůl
- pepř
Příloha:
Postup přípravy
1. Troubu rozpalte na 180 °C. Dýni důkladně umyjte, protože ji nebudete loupat, rozkrojte a vydlabejte. Nakrájejte na měsíčky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte neoloupané stroužky česneku a větvičky rozmarýnu, bohatě zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dějte péct. Dýně v troubě pobude asi 30 minut.
2. Meruňky rozkrojte na poloviny a dejte na chvíli marinovat do pšeničného piva. Panenky očistěte, odkrojte špičky a tzv. palec a dlouhým, úzkým nožem udělejte otvor celým kusem masa. V hmoždíři rozdrťte římský kmín se solí. Do otvoru v mase napěchujte meruňky, koření nasypejte na prkýnko a panenky v něm důkladně obalte.
3. Rozpalte pánev s trochou olivového oleje a maso ze všech stran krátce opečte (stačí 1 - 2 minuty), aby se zatáhlo a na povrchu se vytvořila kůrka. Pak dejte panenky dopéct do trouby k dýni. Nechte je tam 8 - 10 minut, záleží na tloušťce masa. To by mělo zůstat uprostřed růžové a šťavnaté.
4. Hotové maso nechte pár minut odpočinout (ideálně na mřížce), aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou dýní a vymačkanými stroužky pečeného česneku.
Poznámka k receptu
Jemné maso, výrazné koření a ovocný akcent meruněk - to je ideální chuťová kombinace, která si žádá zalít pšeničným pivem.
Načítám komentáře...