Vepřová panenka s olivami a omáčkou
Seznam surovin
- vepřové maso 500 gramů (panenka)
- olivy 15 kusů (černé, nebo zelené)
- cibule šalotka 4 kusy
- hořčice celozrnná 2 lžíce
- olej olivový (panenský)
- víno bílé
- bramborová sláma 4 porce (nahrubo nastrouhané smažené brambory)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Oloupeme šalotku. Vepřovou panenku a šalotky potřeme olejem a vložíme na vyšší pečící plech. Troubu předehřejeme na 250 °C a panenku pečeme asi půl hodiny. Maso čas od času polijeme jeho vlastní šťávou, ve které se peče. Panenku vyjmeme z trouby a dochutíme solí a pepřem.
Do pečícího plechu se šťávou z panenky přidáme skleničku vína a připravíme šťávu z výpeku, která během chvilky zhoustne. Do vytvořeného sosu přidáme nasekané olivy a hořčici, vaříme zvolna po
dobu 2 minut, případně osolíme. Následně dáme sos odstát.
Do masa nakrájeného na plátky zabalíme bramborovou slámu a vytváříme tak masové balíčky. Po jedné straně přelijeme masové balíčky omáčkou. Omáčka může být dle chutě servírována teplá nebo
studená.
Poznámka k receptu
Bramborovou slámu připravíte tak, že brambory nastrouhané na hrubém strouhadle posypete moukou, aby se nelepily a pak rychle usmažíte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
Načítám komentáře...