Vepřová panenka s omáčkou s blumami
Seznam surovin
- vepřové maso (1 větší vepřová panenka)
- blumy 300 gramů
- víno červené 3 decilitry (sladké)
- marmeláda 2 lžíce (rybízová)
- olej
- vývar drůbeží 1 kostka
- moučka škrobová 1 lžička
- zázvor 1 lžička (mletý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Vepřovou panenku opláchneme vodou, osušíme a svážeme provázkem do válečku. Dvě lžíce oleje smícháme s mletým zázvorem a lžičkou mletého pepře, touto směsí panenku potřeme a necháme ji odležet v chladu nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc).
Odleželé maso osolíme a zprudka opečeme ze všech stran dozlatova na rozpáleném oleji. Pak maso vyjmeme, přeložíme do pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a troubu vypneme.
Do pánve s výpekem z masa přidáme vypeckované a nakrájené blumy, marmeládu, červené víno a kostku vývaru rozmíchanou v 1 dl vody, dobře promícháme a povaříme asi 10 minut, dokud blumy nezměknou. Omáčku zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vody, dochutíme solí a pepřem a ještě krátce povaříme.
Vepřovou panenku zbavíme provázku, nakrájíme ji na několik válečků, rozdělíme ji spolu s omáčkou na talíře a podáváme s opečenými brambory.
Načítám komentáře...