Vepřová panenka se sušeným ovocem
Seznam surovin
- vepřové maso 700 gramů (panenka)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- ovoce sušené 300 gramů (směs)
- pomeranče 2 kusy
- citron 1 kus
- koňak (40%) 5 lžic
- med 5 lžic
Postup přípravy
Důkladně propláchněte vodou 300 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky, rozinky, jablka). Dejte ho do misky, zalijte šťávou z citronu a 2 pomerančů, 5 lžícemi koňaku a 5 lžícemi medu a nechte rozležet nejlépe několik hodin.
Propíchněte ostrým dlouhým nožem po délce cca 700 g vepřové panenky (1 velká nebo 2 malé) a prořízněte tak jakýsi tunýlek. Panenky osolte, opepřete (můžete přidat i špetku pálivé papriky nebo harísy) zvenku i uvnitř, naplňte je polovinou ovoce. Konce zajistěte jehlami a panenky ze všech stran opečte na pánvi potřené olejem.
Přendejte je do máslem vytřeného pekáčku, přidejte zbylé ovoce i s nálevem a zvolna pečte cca 30 minut.
Poznámka k receptu
Můžete podávat s různě upravenými bramborami, rýží, knedlíky nebo noky.
Načítám komentáře...