Vepřová panenka se švestkami
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (větší)
- olej olivový 1 lžíce
- pepř 1 lžička (čerstvě drcený)
- koriandr 1 lžička (drcený)
- sůl
Na omáčku:
- švestky 250 gramů ( mražené nebo kompotované, bez pecek)
- jablka 1 kus
- víno bílé 2 decilitry
- vývar 2 decilitry
- med 2 lžíce
- skořice 2 kusy (celá)
- pomerančová kůra 2 plátky
Na přílohu:
- brambory 800 gramů
- cibulka jarní 8 kusů (nebo šalotka)
- ořechy vlašské 60 gramů
- olej slunečnicový 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Bílé víno zvolna povaříme s medem a skořicí 15 minut. Přidáme nakrájené švestky, oloupané, na plátky nakrájené jablko a pomerančovou kůru. Podle potřeby přiléváme vývar a zvolna dusíme, dokud se ovoce nerozdusí.
Brambory nakrájíme na větší kousky, osolíme, rozložíme do pekáčku a potřeme olejem. Maso omyjeme, osušíme, zbavíme blanek a lehce obalíme v drceném pepři s koriandrem. Zprudka ho opečeme ze všech stran v druhém pekáčku na olivovém oleji, osolíme, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 15 - 20 minut. Současně s masem vložíme do trouby i pekáček s bramborami a opečeme je dozlatova.
Upečené maso vyjmeme z trouby, výpek pečlivě stěrkou setřeme ze stěn do omáčky a maso necháme ještě 5 minut stát (pokud bychom ho ihned naporcovali, vytekla by při krájení většina štávy). Očištěné nakrájené cibulky a ořechy krátce opečeme na zbylém oleji, lehce je osolíme a rozdělíme na talíře. Přidáme ovocnou omáčku, opečené brambory a na závěr na každlý talíř položíme na plátky nakrájenou jednu polovinu pečené panenky.
Načítám komentáře...