Vepřová panenka v koření
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kusy (panenka)
- pepř 2 lžíce (drcený)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Na omáčku:
- čokoláda hořká 80 gramů
- cibule 1/2 kusu
- hořčice celozrnná 2 lžíce
- víno dezertní 1/3 decilitru (sladké sherry)
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
Na mrkev:
- mrkev 500 gramů (oloupaná)
- šťáva citronová 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- cukr 1 lžička
- muškátový květ 1/2 lžičky
- šafrán 1 špetka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Vepřové panenky očistíme, osolíme, obalíme v drceném pepři a necháme v chladu odležet. Pak je zprudka opečeme na oleji, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dopečeme asi 15 minut doměkka. Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s čokoládovou omáčkou a kořeněnou mrkví. Ideální přílohou je mandlová rýže.
Omáčka: V kastrůlku zahřejeme olej, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, zalijeme vínem a necháme zpěnit. Vmícháme hořčici, rozpuštěnou čokoládu a na závěr výpek z upečeného masa a omáčku podle chuti přisolíme.
Mrkev: Očištěnou mrkev nakrájíme podélně na špalíčky, lehce je opečeme v kastrolu na oleji, přidáme sůl, cukr, citronovou šťávu a koření. Kastrol zakryjeme poklicí a za občasného promíchání a případného podlití trochou vody dusíme mrkev do poloměkka (musí zůstat křupavá).
Načítám komentáře...