Vepřová panenka ve špenátovém kabátku
Seznam surovin
- vepřové maso 800 gramů (panenka)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- olej 2 lžíce
- máslo 3 lžíce
- špenát 600 gramů (čerstvý, listový)
- listové těsto 400 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- smetana na vaření 200 mililitrů
- petržel hladkolistá 2 lžíce (nasekaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Vepřovou panenku odblaníme, osolíme ji a zprudka opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji. V čisté pánvi rozehřejeme lžíci másla, vložíme do ní dobře omytý špenát zbavený stonků a podusíme ho asi 3 minuty. Pak z něj v sítu vymačkáme přebytečnou tekutinu, osolíme ho a opepříme.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a rozložíme na něj připravený špenát. Na něj položíme opečenou panenku a plát těsta srolujeme jako roládu. Přeneseme ji na plech vyložený papírem na pečení, potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.
Mezitím v kastrůlku rozehřejeme zbytek másla, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Do zbylého výpeku z panenky nalijeme smetanu a směs přivedeme k varu. vmícháme jíšku, omáčku osolíme, krátce povaříme a nakonec do ní vmícháme petrželku.
Maso i s těstem nakrájíme na porce, upravíme je na talíře a podlijeme teplou omáčkou.
Načítám komentáře...