Vepřové medailonky
Seznam surovin
- vepřové maso 4 porce (panenka, celkem asi 600 g)
- brambory 4 kusy (uvařené ve slupce)
- vývar masový 1 decilitr
- zázvor 1,5 lžičky (čerstvý, nastrouhaný)
- čokoláda hořká 1/2 balíčku
- paprička chilli červená (několik)
- jíška 1 lžička (instantní)
- worcesterská omáčka
- olej
- pepř (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Vepřové maso očistíme a nakrájíme na plátky (na každou porci počítáme 3 plátky). Opepříme je, potřeme olejem a oloupaným a nastrouhaným zázvorem a uložíme na hodinu v chladu.
Brambory oloupeme, také nakrájíme na plátky, osolíme je a potřeme olejem. Vložíme je do zapékací misky a v troubě vyhřáté na 180 °C je opečeme dozlatova.
Odleželé maso osolíme, vložíme do pánve s rozehřátým olejem a opečeme z každé strany asi 3 minuty dozlatova. Maso uložíme v teple, do pánve s výpekem přidáme nakrájené chilli papričky, přilijeme vývar a povaříme. Pak omáčku zahustíme jíškou, minutu povaříme, odstavíme z ohně a vmícháme polovinu nakrájené čokolády. Když se rozpustí, dochutíme omáčku worcesterem a solí.
Zbylé kostičky čokolády položíme na kolečka opečených brambor, rozdělíme je spolu s masem na talíře, doplníme teplou omáčkou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Připravujete-li jídlo pro děti, vynechte chilli. Omáčku můžete zjemnit trouchou našlehané smetany.
Načítám komentáře...