Vepřový „pepřový steak“
Seznam surovin
- vepřové maso 500 gramů (panenka, asi 2 kusy ze střední části)
- olej 1 decilitr
- pepř černý 1,5 lžíce (hrubě mletý)
- pepř barevný 1 lžička (hrubě mletý)
- sůl
- pepř barevný (celý, na ozdobení)
Na medovou cuketu:
- cuketa 2 kusy (malá)
- víno bílé 1 decilitr
- med 4 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Vepřovou panenku odblaníme a nakrájíme na čtyři stejné válečky. Osolíme je, obalíme ve směsi hrubě mletého černého a barevného pepře a necháme odležet asi 30 minut při pokojové teplotě.
V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje, vložíme do ní připravené válečky masa a pozvolna je v oleji otáčíme, aby se maso opeklo ze všech stran, kromě kolmých řezů po stranách. Opečené maso přeložíme do pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a necháme ho ještě 10 minut dojít.
Mezitím omyjeme cukety, nakrájíme je podélně na plátky, které ještě překrojíme na poloviny a opečeme je z obou stran v pánvi na oleji. Plátky osolíme, zalijeme medem a vínem a necháme krátce provařit.
Plátky cukety rozložíme do středu čtyř nahřátých talířů, položíme na ně překrojené válečky masa, posypeme je kuličkami barevného pepře a přelijeme zbylou medovou šťávou z cukety. Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami, rýží nebo pečivem.
Načítám komentáře...