VEPŘOVÁ PEČENĚ S KRUSTIČKOU
Seznam surovin
- vepřové maso 2 kilogramy (pečeně s kůží)
- brambory 500 gramů (malé)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 3 kusy
- cibule 1 kus
- jablka 2 kusy (Granny Smith )
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- česnek 4 stroužky
- šťáva citronová 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Kůži nařízněte do mřížky a maso svažte do pevného válečku. Osolte ho, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Zeleninu a jablko oloupejte a nakrájejte na větší klínky. Vše vsypte do hlubokého pekáče, přidejte snítky rozmarýnu a zakápněte citronovou šťávou. Promíchejte a podlijte vodou. Na zeleninu položte maso a pečte v troubě předehřáté na 140 °C asi 1,5 hodiny. Občas maso zkontrolujte a přelijte vypečenou šťávou. Pokud by se rychle vyvařovala, podlijte trochou vody. Nakonec slijte vypečenou šťávu, v pánvi ji asi o třetinu zredukujte a maso nakrájejte na plátky. Podávejte se zeleninou.
Poznámka k receptu
Vepřová pečeně s kůží se u nás hůř shání, my tu naši objevili u britského řezníka Robertsona v pražských Nuslích. Kůže maso při pečení chrání před vysušením, navíc krásně popraská a postará se o luxusní vzhled. Pokud máte jen obyčejné karé, upečte ho také, ale vršek obalte slaninou.
Načítám komentáře...