Vepřová pečínka s fíky na portském
Seznam surovin
- olej olivový 1 lžíce
- vepřové maso 750 gramů (pečínka bez kosti)
- cibule šalotka 1 kus (najemno nakrájená)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- víno portské 1 hrnek
- fíky 250 gramů (zralé bez stopek a rozpůlené)
- sůl hrubá
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200°C. V pekáčku rozehřejte olej a osmažte na něm osolené
a opepřené maso ze všech stran. Vložte do trouby, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut, nebo až maso bude měkké. Přesuňte ho na tác a volně zakryjte fólií.
2. Pekáček postavte na střední plamen a 2 až 3 minuty na vypečeném tuku smažte šalotku. Vmíchejte mouku, za stálého míchání vlijte víno a povařte 10 minut nebo až omáčka zhoustne tak, že nebude
stékat z vařečky. Přidejte fíky a asi 1 minutu je prohřívejte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a s fíky.
Poznámka k receptu
Vepřové maso se krásně snoubí s ovocitými chutěmi a jemná sladkost čerstvých fíků, podtržená portským vínem, je obzvlášť svůdná kombinace!
Načítám komentáře...