Domácí jitrnice
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (vařené)
- vepřové maso 300 gramů (libové, např. plecko)
- vepřové vnitřnosti 200 gramů (játra)
- cibule 2 kusy
- olej 1/2 decilitru
- koření divoké (několik kuliček nového koření, pepře a jalovce, bobkový list))
- majoránka 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- pepř černý 1 lžička (mletý)
- nové koření 1/2 lžičky (mleté)
- sůl
- střívka (vepřová, vyčištěná)
Postup přípravy
Vepřové plecko uvaříme doměkka v osolené vodě s jednou celou oloupanou cibulí a divokým kořením a necháme vychladnout.
Mezitím nařežeme důkladně vyčištěná a vypraná střívka na stejně dlouhé kousky, které na jednom konci zašpejlujeme, namočíme je do studené vody a necháme stát. Druhou cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, zesklovatíme ji na části oleje a necháme vychladnout.
Vychladlé uvařené oloupané brambory nastrouháme do mísy, přidáme majoránku, pepř, nové koření, osmahnutou cibuli, utřený česnek, umletá játra a jemně nakrájené vařené maso a vše důkladně promícháme. Směs podle chuti osolíme a naplníme pomocí stříkačky nebo trychtýře do odkapaných střev. Každou jitrnici zašpejlujeme i na druhém konci, vložíme je do velkého hrnce s horkou vodou a zvolna vaříme asi 15 – 20 minut (voda by neměla přesáhnout teplotu 80 °C).
Jakmile jitrnice vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyjmeme je z vody, necháme částečně zchladnout a před podáváním je opečeme ze všech stran na troše oleje.
Poznámka k receptu
Místo opékání na oleji můžete jitrnice jen ogrilovat. Podávejte k nim místo chleba nebo pečiva vařené brambory posypané pažitkou nebo petrželkou a dušené kyselé zelí nebo zelný salát.
Načítám komentáře...